Biden bekräftar USA: s "heliga" engagemang för Nato-alliansen
World News

Biden bekräftar USA: s “heliga” engagemang för Nato-alliansen

President Joe Biden har bekräftat USA: s åtagande mot Nato efter att hans föregångare Donald Trump ifrågasatte organisationens relevans.

efter att ha kommit till alliansens högkvarter för det första Nato-toppmötet under sitt presidentskap, satte Herr Biden sig ner med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och betonade USA: s åtagande om artikel 5 i alliansens stadga, som anger att en attack mot en medlem är en attack mot alla och ska mötas med ett kollektivt svar.

Herr Biden sa: ”Artikel 5 tar vi som en helig skyldighet. Jag vill att Nato ska veta att Amerika är där. ”

Det var en kraftig tonförskjutning från de senaste fyra åren, då Trump kallade alliansen “föråldrad” och klagade över att den tillät “globala friladdande” länder att spendera mindre på militärt försvar på bekostnad av USA.

Ser fram emot konstaterade Herr Stoltenberg otaliga utmaningar som fortfarande står inför alliansen.

Han sa: ”Vi möts vid den centrala tiden för vår allians, tiden för växande geopolitisk konkurrens, regional instabilitet, terrorism, cyberattacker och klimatförändringar. Ingen nation och ingen kontinent kan hantera dessa utmaningar ensam. Men Europa och Nordamerika är inte ensamma. ”

Herr Biden, som kom till Bryssel efter tre dagars samråd med G7-ledare i England, hälsades av kollegeledare med värme och till och med lättnad.

Belgiens premiärminister Alexander de Croo sa att Bidens närvaro “betonar förnyelsen av det transatlantiska partnerskapet”. Herr de Croo sa att Nato-allierade ville komma längre än fyra stormiga år under Trump-administrationen och striderna bland medlemsländerna.

“Jag tror att vi nu är redo att bläddra igenom”, sade de Croo.

Italiens premiärminister Mario Draghi gjorde en inte så subtil grävning av Trump medan han välkomnade Biden.

”Detta toppmöte är en fortsättning på gårdagens G7 och är en del av processen för att bekräfta, att återuppbygga de grundläggande allianserna i USA som hade försvagats av den tidigare regeringen,” sa han. “Tänk att president Bidens första besök är i Europa och försök komma ihåg var president Trumps första besök var?”

Herr Trumps första utomeuropeiska besök som president var i Saudiarabien.

Herr Trump berättade rutinmässigt andra Nato-länder för att inte spendera tillräckligt med försvar och till och med hotade att dra ut USA ur världens största säkerhetsorganisation och ifrågasatte till och med den ömsesidiga försvarsbestämmelsen i Nato-stadgan, en central princip i alliansen.

När alliansmedlemmar träffades senast för ett toppmöte i England i december 2019, tog Trump rubriker genom att kalla den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau ”tvåsidig” och Frankrikes president Emmanuel Macron ”otäck”.

Stänga

USA: s president Joe Biden vid Natos huvudkontor i Bryssel (Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

Herr Trump slog ut efter att Trudeau fångades på en het mikrofon som skvallrade med andra ledare om att Trump förvandlade fotomöjligheter till långa nyhetskonferenser. Innan toppmötet hade Macron förklarat Nato “hjärndöd” på grund av ett tomrum i USA: s ledning under Trump.

Vita huset sa att kommunikationen som ska undertecknas av alliansmedlemmar i slutet av Nato-toppmötet förväntas innehålla språk om uppdatering av artikel 5 så att den omfattar större cyberattacker – en fråga som växer oro bland en serie hack som riktar sig till USA: s regering och företag över hela världen av ryssbaserade hackare.

Uppdateringen kommer att stava ut att om en alliansmedlem behöver teknisk eller underrättelsetjänst som svar på en cyberattack, skulle den kunna åberopa den ömsesidiga försvaret för att få hjälp, enligt Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Ladda ner Belfast Telegraph-appen

Få snabb och enkel tillgång till de senaste nyheterna, sport, affärer och åsikter i Nordirland med Belfast Telegraph App.

Ladda ner i App Store

Skaffa det på Google Play


Posted By : togel hongkonģ hari ini