Låt oss vara goda grannar, säger Arlene Foster när hon avgår som första minister medan hon sveper mot Edwin Poots
Politics News

Låt oss vara goda grannar, säger Arlene Foster när hon avgår som första minister medan hon sveper mot Edwin Poots

Arlene Foster valde sina ord noggrant när hon formellt ställde sig som Nordirlands första minister på måndagen och siktade på sina motståndare och reflekterade över hennes karriär i lika stor utsträckning.

med hennes avskjutning finns det dock stormmoln i horisonten, med Sinn Fein som varnar för att de inte skulle nominera en vice premiärminister utan att en parallell irländsk språkakt införs.

Efter hennes oseroniska avskjutande som partiledare förra månaden tog fru Foster till ordet i församlingen för att hålla sitt avskedstal och inledde med löftet att hon inte skulle sjunga, som hon gjorde när hon äntligen levererade några rader av Frank Sinatras That’s It’s Life veckans möte i British-Irish Council.

Hon skämtade att hon hade fått råd att hålla sitt tal som fader Ted Crilly, när han avgjorde gamla poäng med motståndare efter att ha fått Golden Cleric-utmärkelsen, “efter ett ögonblick av tanke trodde jag kanske inte … räcker med att säga, precis som alla politiker som avgår kommer jag nu att tillbringa mer tid med min familj ”.

Den avgående första ministern tog en svep på den nya DUP-ledaren Edwin Poots, som, efter att ha tagit rollen som första minister 2016, sa att hennes “viktigaste jobb” förblev “som en hustru, mor och dotter”.

“Min underbara mamma, min älskade man och mina tre älskade barn kommer att se mer av mig – oavsett om de gillar det eller inte,” sa hon.

“Det är lika bra, herr talman, jag är en så bra dotter, fru och mamma. De av oss i det offentliga livet vet att vi inte kan fungera helt utan stöd från våra nära och kära och jag har fått det stöd i överflöd.

“Jag önskar mina efterträdare som partiledare och första minister lycka till och vill tacka politiker från hela det politiska spektrumet för deras goda önskningar.

“Jag har blivit överväldigad – även några i det stygga hörnet hittade något bra att säga. Om du bara hade sagt alla de fina sakerna för några år sedan, skulle det ha räddat oss hela tiden.”

Hon hyllade samhället som kom samman under hela pandemin och sa att hon tror starkt “i Nordirlands befolkning att fortsätta att erkänna värdet av vår plats inom Storbritannien”.

När hon berörde RHI-skandalen, som ledde till Stormonts treåriga kollaps, sa hon: “När jag möter falska anklagelser om korruption försvarade jag mig kraftfullt för att rensa mitt namn.

“Ingen borde behöva tolerera sådana övergrepp på deras karaktär, men vilseledande intervjuer och saliga påståenden som inte skulle överleva blicken från en undersökning skapade en feberlig atmosfär som sammanföll med Martin McGuinnesss sjunkande hälsa.

“Resultatet: en kris som ledde till onödig förlust av decentralisering. Förlorade år för Nordirland och en period då offentliga tjänster oundvikligen sjönk bakåt.”

På det irländska språket och identiteten sa fru Foster “för ofta” ett krav på att främja dessa frågor på jämställdhetsspråket “såg samtidiga uppmaningar att minska eller förnedra andra uttrycksformer”.

“Detta var alltid ett destabiliserande tillvägagångssätt i ett samhälle som söker läkande och riskerade helt enkelt att skapa en ny borttagen gemenskap. Denna cykel behövde brytas.

“Det är därför mitt team och jag sökte och säkrade ett kulturpaket som skulle se en rad åtgärder för att främja identiteter och skydda dem för framtida generationer. Detta är den enda modellen för framgång. inte ett steg framåt för vissa och ett steg tillbaka för andra. “

Hon talade också om den utgående kontroversen om Nordirlandsprotokollet, och uppgav att förbindelserna mellan Storbritannien och Irland och Storbritannien och EU är “i obalans”.

“En obalans skapad av (Nordirland) protokollet”, sa hon. “Det är inte ett verkligt partnerskap. Det är inbyggt en obalans och en instabilitet som kommer att gynna och försämras. Om Bryssel fortsätter att tro att protokollet är tillräckligt, förnekar de,” sade hon.

“Obalans och instabilitet i Nordirlands sammanhang är en verkligt farlig cocktail. Nordirland är en del av Storbritannien och måste behandlas som sådant.”

Som avslutning på sina kommentarer talade MLA Fermanagh och South Tyrone om den bibliska liknelsen om den barmhärtige samaritanen.

“Jag är säker på att vi alla har hört det, men kom ihåg att två personer gick förbi. De stängde ögonen för den skadade judiska mannen”, sa hon.

“Jag har inte alltid ringt rätt. Ingen av oss är perfekta men i slutet av liknelsen frågar vår Herre” Vem är din granne? ” den som slutade för att erbjuda hjälp.

“Kom ihåg att stoppa innebar att samaritan sträckte sig över en religiös klyfta. Det innebar också att han sträckte sig i sin egen ficka och betalade ett pris för att ge den skadade mannen skydd.

“Låt oss vara bra grannar … om och om igen.”

Biträdande första minister Michelle O’Neill hyllade sin verkställande kollega.

“Att vara i det offentliga livet, som vi alla vet, är inte ett enkelt jobb. Det kan vara mycket utmanande och det finns många toppar och många nedgångar”, sa hon.

“För en kvinna i det offentliga livet är det ännu mer utmanande. Offren görs och vi måste ta itu med den extra bördan av kvinnohat som finns.

“Om det är något vi har gjort bra tillsammans, är det höjdpunkten vid flera tillfällen.”

Edwin Poots sa att “historien kommer att vara snäll” mot Arlene Foster och gratulerade henne till hennes “enormt framgångsrika” karriär.

“Jag tror att historien kommer att vara väldigt snäll mot Arlene, den borde vara väldigt snäll mot henne eftersom hon har gjort ett betydande arbete för att se till att vi går framåt,” sa han.

“Även efter de svåra tiderna 2017 med decentraliseringskollapsen var engagemanget där, och alltid där för att säkerställa att vi kunde komma tillbaka igen, att vi kunde ta människor framåt igen. Och de kunde se till att allmänheten hade denna plats att fatta beslut för dem för deras räkning. “

Poots beskrev fru Foster som en facklig och också en decentralisering.

“Hon, som jag, var ett problem av problemen och hade en liknande omständighet genom att problemen besökt våra hem”, sa han.

“För Arlene tror jag att ha fred i Nordirland och se till att vi har fred och att vi har ett sätt att arbeta med varandra var en stark del av vad hon gjorde i sin politik och vad hon försökte säkerställa i sin politik, och genom att leda henne till att arbeta med människor som skulle ha betraktats som fiender. “

Statssekreterare Brandon Lewis beskrev fru Foster som en “riktigt engagerad tjänsteman”.

“Det är nu viktigt att övergången till nytt ledarskap är så smidig som möjligt, och jag har uppmuntrat både DUP och Sinn Fein att se till att deras nomineringar till första minister och vice premiärminister läggs fram i god tid,” tillade han.

“Folket i Nordirland behöver starkt politiskt ledarskap. Det är ytterst viktigt att det fortfarande finns en fungerande ledning som kan arbeta i det bästa för alla människor och samhällen i Nordirland och leverera de frågor som är viktigast för dem.”

Ärkebiskopen av Armagh och Primate i hela Irland, den mest pastorn John McDowell, sa att han har känt avgående första minister i flera år, både som seniorpolitiker och som medlem i Irlands kyrka i stiftet Clogher, när han var biskop. där.

“I båda funktionerna har jag beundrat fru Fosters engagemang för hennes kallelse som politisk person och som en flitig medlem i hennes församling”, sa han.

”En politikers kall är av enorm komplexitet, ingenstans mer än i ett splittrat samhälle som Nordirland. Kraven på höga ämnen innebär att mycket annat offras genom fritids- och familjeåtaganden. Jag litar på och ber att Arlene får mer tid att anställa sina många talanger i andra sammanhang, men ändå med aptiten för andras tjänst som hon har visat under hela sin karriär. ”

Ladda ner Belfast Telegraph-appen

Få snabb och enkel tillgång till de senaste nyheterna, sport, affärer och åsikter i Nordirland med Belfast Telegraph App.

Skaffa det på Google Play

Posted By : Hongkong Prize