Putin liknar ryska åtgärder mot att arrestera upprorister i USA: s Capitol
World

Putin liknar ryska åtgärder mot att arrestera upprorister i USA: s Capitol

Rysslands president Vladimir Putin har föreslagit att de hundratals människor som arresterats för upplopp vid det amerikanska huvudstaden utsätts för “förföljelse för politiska åsikter”.

Putin kommer sannolikt att bli utsatt för stark kritik från USA: s president Joe Biden när de träffas vid ett toppmöte i Genève på onsdagen för åtgärder mot hans politiska motståndare i Ryssland.

Fängelset av oppositionsledaren Alexei Navalny, kvarhållande av tusentals demonstranter som protesterar mot hans gripande och förbjudande av Navalnys organisationer som extremister kommer att vara särskilda stridigheter.

USA: s president Joe Biden (Stephanie Lecocq, pool via AP)

”Du presenterar det som oenighet och intolerans mot oenighet i Ryssland. Vi ser det helt annorlunda, sade Putin i en intervju med NBC News. Han pekade sedan på oroligheterna i Washington den 6 januari när demonstranter gick in i Capitol för att försöka stoppa antalet röster för att bekräfta Mr Bidens val seger över Donald Trump.

”Vet du att 450 personer greps efter att ha kommit in i kongressen? … De kom dit med politiska krav, sade han.

Putin upprepade också förnekelser att Kreml stod bakom förra årets förgiftning av Navalny med ett nervmedel som nästan dödade honom.

”Vi har inte den här typen av vana att mörda någon,” sade Putin.

“Beställde du mordet på kvinnan som gick in i kongressen och som sköts och dödades av en polis?” Herr Putin sa, med hänvisning till Trumps supporter Ashli ​​Babbitt, som sköts ihjäl av en polis i Capitol när hon försökte klättra genom ett fönster som ledde till husgolvet.

Putin avfärdade också skarpt anklagelserna om att Ryssland genomför cyberattacker mot USA som grundlösa.

”Var är bevisen? Var finns bevis? Det blir fars, sade Putin. “Vi har anklagats för alla möjliga saker – valinblandning, cyberattacker och så vidare och så vidare – och inte en gång, inte en gång, inte en gång, brydde de sig om att lägga fram någon form av bevis eller bevis, bara ogrundade anklagelser.”

I april tillkännagav USA utvisandet av tio ryska diplomater och nya sanktioner kopplade till den så kallade SolarWinds cyberattack där flera amerikanska regeringsgrenar upplevde dataintrång. Amerikanska tjänstemän skyllde den ryska utrikestjänsten.

I maj sa Microsofts tjänstemän att den utländska underrättelsetjänsten tycktes vara kopplad till en attack mot ett företag som tillhandahåller tjänster till USA: s byrå för internationell utveckling.

Posted By : Pengeluaran Data SGP